e-postmarkedsføring gir høy avkastning

 Hvilke aktiviteter skal vi gjennomføre og hva skal vi gjøre først? Det handler mye om prioritering, men mest om å sette i gang.

WebMarketingMatrix er et rammeverk for nettsatsing i organisasjoner, en enkel oversikt som knytter strategi og handling sammen. Rammeverket gjør det enklere å få oversikt over ale de aktivitetene man trenger å kunne litt om for å lykkes på nett.  En nettsatsning kan i deles inni tre hovedsteg:

  1. Få flere besøk
  2. Få flere kunder
  3. Øke verdien av hver kunde

Bilde1

Innenfor hvert steg er det mange aktiviteter man kan gjennomføre for å nå målene. I tillegg til de tre hovedstegene er det tre aktiviteter som går på tvers av dem; Webanalyse, sosiale medier og merkevarebygging. Sosiale medier ble tidligere ansett å være en av aktivitetene i steg 1 (punkt 3 i steg 1).  Nå mener Karl Philip Lund at det bør regnes som en av de tre aktivitetene som går på tvers.

Prioritering
I WebMarketingMatrix’en er det mange aktiviteter under hvert hovedsteg. Det sier seg selv at man ikke kan gjøre alt, og i hvert fall ikke på en gang. Når man skal drive med markedsføring på nett er det viktig å prioritere; hva skal jeg gjøre og i hvilken rekkefølge skal jeg gjennomføre aktivitetene. I diagrammet Hvordan prioritere kan du putte inn aktivitetene og få en oversikt over og forståelse for hvordan du skal prioritere. Noen aktiviteter gir høy verdi for bedriften og er derfor viktige for bedriften. Likevel finnes det også svært enkle aktiviteter med langt mindre verdi for bedriften som det kan være lurt å ta først for å komme i gang (1).prioritering
Bedriften bør jobbe med de aktivitetene som har høy verdi for bedriften (gule). Start med de enkle (helt mot venstre) og jobb videre med de mer kompliserte oppgavene (fra venstre mot høyre). Oppgaver som ligger nederst i høyre hjørne (røde) er komplekse og har liten verdi og kan settes nederst på listen. 

 

E-post markedsføring = lønnsomt
E-post markedsføring har lav kostnad sett i forhold til annen markedsføring. I tillegg viser studier at denne typen markedsføring også har høy avkastning. I følge amerikanske undersøkelser, har e-postmarkedsføring den høyeste avkastning alle typer markedsføring.

Andre fordeler er at du kan være både personlig og spisse budskapet til kunden i e-postene. E-postene kan også inneholde mulighet for videresending til andre og spredning til ulike sosiale medier. Du som avsender kan følge med på hvem som videresender og hvem som mottar e-posten.
E-postene oppleves som mindre påtrengende. Annen markedsføring risikerer ikke å komme forbi assistenten, og DM har svært lav åpnerate.

5 typer
Vi kan dele inn e-post marketing i fem typer e-poster som kan sendes til e-postmottakere, selv om noen av disse 5 typene går litt i hverandre.

  1. Nyhetsbrev. Det er enkelt å gjennomføre, og noe alle bør gjøre som ønsker å kommunisere med sine kunder.
  2. Enkel personalisering. Vi kan flette inn for eksempel navnet til mottaker for å gjøre det litt mer personlig.
  3. Avansert personalisering. Her kan vi bruke transaksjonsdata, kundedata om tidligere kjøpshistorikk. Slik data kan flettes inn i e-posten og man kan komme med personlige anbefalinger. Dette gjøres mye i nettbutikker som selger bøker. Når en kunde har kjøpt en bok, vil denne få en anbefaling ut i fra hva andre kunder har kjøpt som også har kjøpt den og/eller flere av de samme bøkene som deg. Eksempler på dette er Amozon.com, Bokkilden.no og Haugenbok.no.
  4. Transaksjonseposter. Dette er e-poster som sendes ut når du har kjøpt noe, gjort noe eller utført en handling på en nettside.
  5. Remarketing handler om å få folk til å registrere seg som mottaker av nyheter og informasjon på e-post, om å få tak i mange e-postadresser og bygge store og gode adresselister.

E-mail remarketing
Remarketing er en av 5 typer e-postmarkedsføring.  Remarketing handler om å få folk til å registrere seg som mottaker av nyheter og informasjon fra din bedrift via e-post, om å nå frem til personer som allerede har besøkt dine nettsider. Målet er å få folk til å gjøre noe mer på nettsiden enn bare å titte. Ved å få tak i e-postadressene, kan bedriften drive remarketing. Istedenfor å få noen få kjøp pr 100 besøkende på nettsiden (salgsratene ligger på 2-5% i Norge), ønsker vi å oppnå at 10-20 personer registrerer sin e-postadresse.

Du bruker markedsføring for å få en besøkende til din nettside og hvis den besøkende ikke kjøper noe bruker du remarkting taktikk for å den besøkende tilbake til din nettside og omvender han eller henne til en kjøpende kunde.

 

Google har nå et verktøy for adferdsbasert reklame de kaller ReMarketing. Det er en av de nyere måtene å annonsere på. Dette fungerer slik at når en besøkende kommer inn på din webside, lages en cookie (informasjonskapsel) i den besøkendes browser for å kunne identifisere brukeren senere. Når den samme besøkende på et senere tidspunkt blir identifisert ifm et besøk på en webside i Googles display nettverk, blir din annonse vist. 

Hvordan lykkes med e-postmarkedsføring
Det er flere faktorer som spiller inn hvordan man lykkes med å øke trafikken på nettsiden, hvordan man får høyere konverteringsrate og hvordan man får høyere verdi per kunde.  Her fire viktige punkter:

1. Adresselister

2. Emnefeltet og Fra-feltet
3. Innholdet i e-posten
4. Landingssiden  

Adresselister
Antall mottakere er et avgjørende suksesskriteria. Bygge adresselister er en viktig jobb. Det er lønnsomt å investere i målrettede tiltak for å få listen til å vokse. En måte å gjøre det på er å legge en lett synlig linje på din hovedside som frister besøkende til å legge igjen sin e-postadresse: “Legg inn din e-post i dette feltet og være med trekningen av en iPad” eller “Registrer deg her og få vårt nyhetsbrev”.

Mange nettsider har etter hvert en eller annen form for tekst på en av sidene som ber om e-posten din. Eksempler på dette finner vi hos alle typer aktører fra butikker, reiseoperatører og bilselgere til legesenter og hjelpeorganisasjoner:

http://www.vita.no/,
http://www.apollo.no/tilbud/nyhetsbrev og http://www.royalcaribbean.no/motta-nyhetsbrev.htm
http://www.frydenbo-bil.no/kontakt-oss/registrer-epost-og-vinn
http://www.volvat.no/aktuelt/registrer-epost/,
http://www.sos-barnebyer.no/e-post,

Noen frister med gratis produkter eller gevinster, mens andre tilbyr informasjon, nyheter, tilbud og medlemsfordeler. Når bedriften har fått nye e-postadresser, sender de gjerne en velkomstmail med litt informasjon om bedriften og evt. et tilbud. Dette har vist seg å fungere bra og denne typen e-poster har meget høy konverteringsrate eller omformingsrate på norsk. Den viser til prosentandelen av brukere som kommer inn til siden som gjør noe du ønsker at de skal gjøre. 

Emnefeltet og Fra-feltet
Hva du skriver i emnefeltet er viktig for å få høy åpnerate. Emnefeltet skal friste deg til å åpne. Her er det viktig ikke å være for generell eller kjedelig: “Nyhetsbrev nr. 127”. Vær konkret og bruk rene fakta: “20 % på alt frL em til midnatt”. Det holder med en sak i hver mail. Husk at det skal være interessant for brukerne. Nytt system på baksiden er kanskje gode nyheter for bedriten og dens medarbeidere, mens det betyr raskere betjening for brukerne: “Du sparer tid, vi har effektivisert”.

“Fra”-feltet spiller også en vesentlig rolle. “Fra-feltet bør enten være kjent, positivt eller si noe om avsenderen. Er avsender ukjent, kan mailen lett bli ansett som spam og slettet. Bruk det navnet som er kjent og som gir de rette assosiasjoner (- ikke et organisasjonsnavn som kun eksisterer hos Brønnøysund). For at det i hele tatt skal skje noen handling, er det en forutsetning at mottakere åpner mailen og ikke bare sletter den. 

Innhold i e-postene

Ikke undervurder verdien av godt tekst og relevant innhold. Når du har fått mottakere til å åpne mailen er det viktig at mailen er godt skrevet og har relevant innhold slik at brukeren går videre. Teksten skal trigge mottaker til en handling; registrere sin e-mail, klikke seg inn på nettsiden osv. Ikke for mye tekst, folk har ikke tid til det.

Lag tydelig og lett gjenkjennelig lenke, for eksempel blå og understreket.  Undersøkelser viser at 7-12 ord lange lenger fungerer bra. Ha med noe fristende som tilbud, gratis, rabatt eller trekning for å klikke videre. Du kan også bruke en oppfordring: Klikk her så …. 

Landingssiden
Det er en forutsetning at du har et nettsted for det du selger eller skal tjene penger på. Landingssiden er den siden mottakerne kommer til når de klikker på lenken i mailen, den siden du har valgt å generere trafikk til for å åppnå en umiddelbar handling. Kvaliteten på landingssiden er avgjørende for din konverteringsrate (conversion rate) som er prosenten av de som kommer på siden din som faktisk kjøper noe.

Her er noen faktorer som kan gjøre landingssiden til en god side. Overskriften bør ha god sammenheng med innholdet i e-post, eller referere til stedet / annonsen brukeren kom fra. Siden bør også ha samme språk og uttrykksmåter, og bruk du og din. Gjør det tydelig hvilken handling som brukeren skal gjøre. Bruk knapper eller lenker.  Skriv klart og overbevisende, ikke bruk kompliserte ord eller spesialiserte faguttrykk. Keep it simple.

E-postmarkedsføring i alle stegene
E-postmarkedsføring er en av aktivitetene for å nå målene i det første steget. Likevel er det verdt å merke seg e-post går igjen i alle hovedstegene i ulike former. I steg 2 er det e-postpåminnelser en av aktivitetene for å nå målene, og i steg 3 er automatiske e-postbekreftelser en av aktivitetene.

Avmelding og høflighet
Det er viktig å være høflig i e-posten, og alltid ha mulighet for å avmelding av e-poster og nyhetsbrev. Du vil ikke irritere potensielle kunder eller at mail fra deg skal bli oppfattet som spam. Til slutt er det viktig å kjenne til markedsføringsloven, og vite hvor grensene går. Det er ikke lov å sende markedsføringsmailer til personer som ikke har bedt om det, men du kan sende til generelle, upersonlige adresser som post@fima.no. (Markedsføringsloven § 2b).

Personer som har takket ja til nyhetsbrev eller er eksisterende kunder er det fullt ut lovlig å sende
e-postmarkedsføring til.

Kilder:

www.stammen.no

http://stammen.no/kampanje/webmarketingmatrix.jpg
www.synlighet.no

www.nettredaktøren.no
www.websuksess.no

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *